Kompostuj, bo warto
Data publikacji: 2013-07-28, Data modyfikacji: 2013-07-29
Tagi:
ogród
kompost
Krótkie streszczenie artykułu:
Kompost to, zdaniem ogrodników, najcenniejszy z nawozów i z kompostownika właśnie zyskujemy glebę bogatą w składniki mineralne, dzięki którym rośliny rosną zdrowo i pięknie.
Kategoria:
Teraz Koszalin
Treść:
Cóż to takiego ten kompost? To nawóz organiczny, wytwarzany z odpadów roślinnych i zwierzęcych w wyniku częściowego, tlenowego rozkładu przez mikroorganizmy.W dodatku założenie kompostownia ma jeszcze jedną zaletę: likwiduje problem, co zrobić z odpadami zielonymi, których przecież w żadnym ogrodzie nie brakuje.Zakładamy kompostownikKompostownik najlepiej założyć na tyłach ogrodu, w miejscu oddalonym przede wszystkim od części rekreacyjnej. Może nim być dziura wykopana w ziemi przykryta warstwą gałęzi, może to być pryzma usypana z ziemi, ale najlepszym rozwiązaniem będzie zbudowanie lub ustawienie drewnianej lub plastikowej skrzyni. Można je kupić w każdym sklepie ogrodniczym lub przez internet: ich ceny zaczynają się od 60 zł. Wybierając skrzynię, zwróćcie uwagę na to, by zapewnić kompostowi stały dostęp świeżego powietrza, ponieważ jest warunkiem prawidłowego rozkładu odpadów organicznych. Kompostownik najlepiej umiejscowić w miejscu zacienionym i osłoniętym od wiatru - ułatwi to utrzymanie wilgoci, która jest równie niezbędna do rozkładu, jak powietrze.Dno kompostownika wyłóżcie grubymi gałęziami, które ułatwią cyrkulację powietrza, a te przysypcie warstwą zakwaszonego torfu, na który idą odpadki itd.Co i jak kompostowaćDo kompostowania nadają się właściwie wszystkie odpady organiczne z domu i ogrodu: resztki owoców i warzyw, zaparzone liście herbaty, skorupki od jajek, fusy po kawie, wodorosty z oczka wodnego, skoszona trawa, przycinane gałązki, opadłe liście, a także papier i tektura.Nie należy natomiast kompostować chwastów z nasionami - nasiona przetrwają i chwasty zarosną nam cały kompostownik, a także wszystkie miejsca, w których użyjecie kompostu oraz liści chorych roślin. - Na kompostniku najszybciej rozłożą liście z drzew i krzewów ozdobnych i owocowych - mówi Piotr Pastusiak, właściciel PPHU Ogród. - Nie należy zaś dawać nań liści orzecha włoskiego i dębu, które rozkładają się bardzo długo i dodatkowo zakwaszają glebę.Pan Piotr podpowiada również, by na kompost wyrzucać odpadki rozdrobnione, ponieważ to przyspieszy ich rozkład. - Warto również używać biologicznych preparatów do kompostowania. To są znakomite, naturalne środki, które cały proces potrafią skrócić z powiedzmy dwóch do jednego sezonu - wyjaśnia. - Dzięki tym preparatom szybciej uzyskujemy humus, a z niego - piękny nawóz - żartuje.Należy również pamiętać o tym, że raz na 2-3 miesiące warto kompost przemieszać, używając do tego wideł i pamiętać, by kompostowane resztki nie były zbit ubite, ponieważ to ograniczy dostęp tlenu.3zł kosztuje 80-litrowy worek na odpady zielone. Worek o pojemności 120 l kosztuje 3,91 zł.ramkajeśli nie kompostujeszCo ma zrobić z odpadami zielonymi osoba, która nie ma w ogrodzie kompostownika? Sposoby są dwa: można pojechać do Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i w dziale obsługi klienta kupić zielone worki, które pracownicy PGK odbiorą razem i z innymi śmieciami. Możecie też samodzielnie odwieźć je do punktu selektywnego zbioru odpadów, również przy ul. Komunalnej 5, gdzie zostaną przyjęte bezpłatnie.
Opcje dodatkowe
Artykuł sponsorowany:
Standardowy artykuł
Show on front page:
Nie pokazuj artykułu na stronie głównej
Display in:
Otwórz w tej samej karcie
Dołącz zdjęcia
Zdjęcia:
Pełna treść wiadomości na: 226812 at http://www.mmkoszalin.eu
mmkoszalin.eu, Źródło artykułu: mmkoszalin.eu