Belka
Piątek, 16 Maja 2025   imieniny: Andrzej, Małgorzata
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

9 lutego - Międzynarodowy Dzień Pizzy

Data publikacji: 2014-02-09, Data modyfikacji: 2014-02-11
A A AWydrukDrukuj  
 
Tagi:  dzień pizzy Krótkie streszczenie artykułu:  Drożdżowe ciasto, na nim sos, ser, pieczarki i inne dowolnie skomponowane składniki. Niby nieskomplikowany i daleki od nonszalancji przepis, a jednak skradł podniebienia smakoszy z całego świata. Miłośników pizzy w Koszalinie nie brakuje. W tym gronie znalazł się Michał Ceglarek. Kategoria:  Teraz Koszalin Treść:  Pierwsze, niezapomniane Po raz pierwszy Michał zobaczył pizzę w niemieckiej telewizji i ta, wówczas niezwykle egzotyczna potrawa, wywołała u 8-letniego chłopca ogromną ciekawość. Dlatego z niecierpliwością czekał na sposobność, by skosztować pysznego drożdżowego placka z dodatkiem sera i innych smakowitości. Stało się niebawem, kiedy rodzice zabrali go do lokalu w samym centrum miasta, który był prekursorem w serwowaniu pizzy w Koszalinie. - Dobrze pamiętam, że to było po prostu ciasto drożdżowe z bigosem i pieczarkami, ale smakowało wyśmienicie. Chodziliśmy tam średnio raz w miesiącu i było to takie moje małe święto, nagroda za dobre oceny w szkole i odpowiednie zachowanie - z nutką nostalgii wspomina Michał. Prawdziwą (telewizyjną) pizza spróbował nieco później, kiedy przysmak rodem z Włoch pojawił się w niewielkiej restauracji przy ul. Piłsudskiego. - Podawano tam pizzę w dwóch rozmiarach: dużą i małą, a co najważniejsze z serem. I nareszcie jedzenie placka było niczym amerykański film, bo ciągnący się wspaniale ser częściowo leżał jeszcze na cieście, ale już czuć było jego smak w ustach - tłumaczy Michał z błogim uśmiechem. Kiedy pizza z internetem w jednym stali domu Przez długi czas w Koszalinie funkcjonowały tylko dwie pizzerie, a ich stabilną pozycją zachwiało dopiero otwarcie dużego lokalu. Może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, ale w restauracji powstała kafejka internetowa. - To był koniec lat 90., kiedy internet szturmem podbijał serca koszalinian. Ludzie tam chętnie przychodzili, bo można było połączyć pałaszowanie pizzy z graniem na komputerze lub pogaduszkami na gadu-gadu. Co więcej, pizzeria, była otwarta do późnej nocy, czasami przez całą dobę, i dzięki temu stała się bardzo popularna w mieście - podkreśla miłośnik pizzy. - Już wtedy, próbując różnych kompozycji ciasta i dodatków, doszedłem do wniosku, że najbardziej smakuje mi capriciosa - podsumowuje Michał. Z biegiem czasu w Koszalinie lokale serwujące włoski przysmak zaczęły się pojawiać jak grzyby po deszczu. Nasz "pizzożerca" przetestował je dokładnie, szukając swojego ideału-ciasta, które po wzięciu do ręki nie wygina się, ale trzyma sztywno w poziomie. Mrożona? Nigdy Michał znalazł w końcu miejsce, gdzie pizza jest taka, jak być powinna: żadnego zmielonego mięsa, żadnych ociekających wodą i moczących ciasto rozmrożonych warzyw i smaczny ser w dużej ilości. - Moim zdaniem, to właśnie ser jest całym sensem potrawy - uważa. -Oczywiście ważne jest również samo ciasto. Obowiązkowo musi być chrupkie, a nie gumowate - dodaje. Co do dodatków, to zamawia najczęściej sos czosnkowy. Najbardziej pożądany jest robiony własnoręcznie przez pizzermana, nigdy z supermarketu. Wielbiciel capriciosy do restauracji chodzi raz na jakiś czas. Dużo częściej zamawia ulubiony przysmak do domu. Zdarza się, że w pracy także dopada go głód i wtedy bez namysłu sięga po telefon, by zadzwonić do ulubionej pizzerii. - Bo pizza to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie mają czasu na gotowanie w domu. Wydając pieniądze na ten przysmak, wiemy czego się spodziewać, a przygotowanie obiadu własnoręcznie czasami kończy się niepowodzeniem, bo coś nie wyjdzie lub efekty nas rozczarowują - przekonuje Michał. Jako prawdziwy smakosz włoskiej kuchni nie kupuje mrożonej pizzy z dyskontu spożywczego, ponieważ, jego zdaniem, jest niejadalna. Oprócz placka z restauracji chętnie sięga po potrawę przyrządzoną przez członków rodziny. - Mistrzem w pieczeniu pizzy jest mój szwagier Radosław. Jego wypiek charakteryzuje się apetycznym, kruchym, puszystym i odpowiednio łamliwym ciastem oraz właściwymi proporcjami pieczarek, cebuli, papryki, wędlin i sera. Sam też próbowałem przyrządzić podobną, ale nie byłem do końca zadowolony z grubości i struktury ciasta - przyznaje szczerze Michał. Wszystkim wielbicielom drożdżowego przysmaku z okazji święta pizzy życzymy smacznego! Opcje dodatkowe Artykuł sponsorowany:  Standardowy artykuł Show on front page:  Nie pokazuj artykułu na stronie głównej Display in:  Otwórz w tej samej karcie Dołącz zdjęcia Zdjęcia: 

Pełna treść wiadomości na: 249727 at http://www.mmkoszalin.eu
mmkoszalin.eu, Źródło artykułu: mmkoszalin.eu
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat koszaliński - powiat w północno - wschodniej części  województwa zachodniopomorskiego z siedzibą w Koszalinie. W skład powiatu wchodzą gminy: Będzino, Biesiekierz, Bobolice, Koszalin, Manowo, Mielno, Polanów, Sianów i Świeszyno zajmując powierzchnię 1669 km kw.

    Atrakcje przyrodnicze stanowią przede wszystkim piaszczyste plaże Bałtyku, a ponadto rzeki (Czerwona, Strzeżenica) oraz liczne rezerwaty przyrody (Rezerwat Jezioro Piekiełko, Rezerwat Jodły Karnieszewickie, Rezerwat Wierzchomińskie Bagno, Rezerwat Sieciemińskie Rosiczki, Rezerwat Jezioro Lubiatowskie, Rezerwat Parnowo, Rezerwat na Rzece Grabowej, Rezerwat Warnie Bagno, Rezerwat Łazy, Rezerwat Buczyna, Rezerwat Jezioro Szare i Rezerwat Wieleń). Do atrakcji turystycznych zaliczają się: wioski tematyczne (Wioska Zdrowego Życia w Dąbrowie, Wioska Końca Świta w Iwięcinie oraz Wioska Hobbitów w Sierakowie Sławieńskim), piesze i rowerowe szlaki turystyczne, szlaki kajakowe oraz szlaki konne. Na terenie powiatu występują również liczne zabytki architektoczniczne - kościoły oraz zespoły pałacowe i dworki np.: w Parsowie z XVII wieku, w Nosowie z XIX wieku czy w Strzekęcinie z przełomu XIX i XX wieku.    .

    Gospodarka powiatu oparta jest w głównej mierze na turystyce.

    Przez powiat przebiega trzy drogi krajowe nr: 6, 11 i 25.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola